Spring naar content
Sanquin Testimonial

Van bij de hand nemen naar eigen regie

Onze samenwerking met Sanquin

Sanquin is in Nederland het bedrijf dat zorgt voor de bloedvoorziening. De not-for profitorganisatie heeft ongeveer 2900 werknemers in dienst, verspreid over verschillende vestigingen in Nederland. Sanquin kwam bij ons met een duidelijke hulpvraag: “Help onze leidinggevenden mee te ontwikkelen vanuit het medische model, naar het eigen regie model.”

De behoefte
Sanquin had in het verleden een contract met een arbodienstverlener die enkel bedrijfsartsen in dienst had. Na een langdurige samenwerking was Sanquin op zoek naar een partij die beter aansloot bij de visie die zij hebben op eigen regie. Mandy Hijne, Manager Vitaliteit & Gezondheid: “Wij zochten echt een arbodienstverlener die kijkt naar wat er nodig is voor duurzame re-integratie, maar zich ook richt op preventie van verzuim. Verzuim pak je samen aan. Dat is niet iets wat je oplost door alleen naar het medische aspect te kijken. In ENRGY vonden we de partner die we zochten.”

De overstap
De organisatie had al langer deze visie, maar was er klaar voor om nu zelf de regie te pakken. En dat is precies waar wij bij ENRGY wakker voor worden. We keken wat er nodig was om de eerste handvatten naar regie te creëren en rolden o.a. het Sociaal Medisch Team (SMT) uit. Dit is een vast team van onze specialisten en medewerkers van Sanquin die periodiek met elkaar overleggen. Hijne: “Met het SMT dat ENRGY heeft uitgerold, kunnen we zowel op afdelingsniveau, als op beleidsniveau aan de slag met issues die er spelen. ENRGY helpt ons met wat we hier kunnen bespreken, wie daarbij moet zijn en met welke frequentie. Eigenlijk hebben ze ons geholpen met het opstellen van de SMT spelregels.”

Preventief verzuim aanpakken
Het resultaat? Een mooie samenwerking waarbij we Sanquin stapje voor stapje helpen om zelf eigen regie krijgen. Hijne: “Het gaat beter met de begeleiding in ons verzuim, we zitten er korter op en zijn in staat niet direct te medicaliseren als dat niet nodig is. Zeker aan de voorkant kunnen we sneller anticiperen. Het team van ENRGY neemt de zaak niet over, en vult niks in. Maar ze sturen ons wel. En dat doen ze door precies de goede vragen te stellen zodat we zelf problemen kunnen oppakken. Niet alleen onze leidinggevenden overigens, want ook onze medewerkers plannen nu zelf een gesprek in bij de werkvermogenspecialist als ze voelen dat hun werkvermogen daalt. Dus zowel wij, als onze werknemers hebben nu de regie.”