Spring naar content
Eneco Testimonial

Een unieke versie van het Huis van Werkvermogen

Onze samenwerking met Eneco

Met ongeveer 3000 medewerkers produceert en levert Eneco duurzame energie. Net als veel andere grote organisaties, maakte de organisatie gebruik van een arbodienstverlener met enkel bedrijfsartsen. Tijd voor vernieuwing.

De behoefte
Eneco deed al geruime tijd zaken met een arbodienstverlener met alleen bedrijfsartsen. Wanneer iemand zich ziekmelde, werd diegene na zes weken opgeroepen voor een consult. Dit kon en moest korter. Daarom is Eneco geswitcht van arbodienst met de vraag sneller te handelen bij verzuim en ondersteuning te bieden bij het voorkomen van verzuim. Wij gingen voor hen aan de slag.

De overstap
Tijdens een spreekuurconsult voeren we het gesprek aan de hand van het Huis van Werkvermogen. Dit is een wetenschappelijk onderbouwd instrument waarbij alle verdiepingen van het Huis van Werkvermogen aan de orde komen. Eneco heeft een unieke versie van het Huis van Werkvermogen gemaakt die aansluit op de normen en waarden van Eneco. Ria Heezen, HR-adviseur Verzuim: “We vonden deze methodiek een mooie tool om het gesprek over inzetbaarheid te starten. Maar we wilden dit wel integreren met ons beleid. Daarom hebben we samen met ENRGY gekeken hoe we vragen kunnen formuleren die passen bij onze organisatie. We geloven hier echt in, want dit kan vroegtijdig uitval voorkomen. Verzuim wordt op deze manier bespreekbaar gemaakt en wij stimuleren onze leidinggevenden dit ook te gebruiken.”

Van uitval naar actie 
Het resultaat is er: van na zes weken opgeroepen te worden, wordt een consult eerder gepland. Op de achtste ziektedag neemt de werkvermogenspecialist van ENRGY contact op met de leidinggevende om een spreekuurconsult te plannen. Ook Heezen ziet het verschil met vroeger en is tevreden: “We hebben nu veel meer aandacht voor verzuim. Doordat we nu niet alleen samenwerken met bedrijfsartsen, maar ook met werkvermogenspecialisten, kunnen we sneller in actie komen. Je hoeft niet meer zes weken te wachten totdat iemand opgeroepen wordt. Daarnaast hebben we afgesproken dat de leidinggevende bij elk spreekuurconsult de laatste vijftien minuten aansluit. Dit schept duidelijkheid bij de afspraken en vat samen wat er besproken is. Het is de combinatie van sneller plannen van een afspraak met een professional, het hanteren van de tool het Huis van Werkvermogen om de juiste interventie in te zetten en de Werkvermogenscan waardoor ons verzuim nu naar beneden gaat.”