Spring naar content

Zo herken je een goede RI&E

Gezonde, betrokken en bevlogen medewerkers zijn de succesfactor van jouw organisatie. Daarom zet jij in op duurzame inzetbaarheid. Dat doe je onder meer met een goed arbobeleid, met de RI&E als stevige basis. Een RI&E dus. Klinkt chique, maar wat is het eigenlijk precies? En wat levert het jou en je medewerkers op? 

RI&E staat voor ‘Risico Inventarisatie en Evaluatie’. In een RI&E breng jij alle arbeidsrisico’s en de mate van beheersing binnen jouw organisatie in kaart. Vervolgens maak je een Plan Van Aanpak (PVA) voor het beheersen van die risico’s. Het doel van een RI&E? Het is een middel om medewerkers veiliger, plezieriger en gezonder te laten werken. Dat leidt niet alleen tot minder ziekteverzuim, maar bevordert ook het werkplezier en de productiviteit van je medewerkers.

RI&E prioriteit 1

Als werkgever wil (en moet) jij er voor je mensen zijn. Het voorkomen van ongevallen en gezondheidsklachten is daarbij prioriteit nummer één. Logisch, want niemand zit te wachten op arbeidsrisico’s.  Een RI&E zorgt er in onze ogen ook voor dat het werkvermogen versterkt wordt. Maar weet jij eigenlijk welke veiligheids- en gezondheidsrisico’s je loopt? Dat brengt een ‘Risico Inventarisatie en Evaluatie’ voor je in kaart. Een preventief en praktisch leermiddel dat inzicht biedt. Of ook wel, de ‘röntgenfoto’ van jouw organisatie.

Röntgenfoto van jouw organisatie

Een RI&E loopt álle thema’s na die de Arbowetgeving voorschrijft. Bij ENRGY zien we het dan ook als een advies richting de organisatie. Onze focus? Die gaat uit naar het positieve. Zijn alle lagen van het Huis van Werkvermogen in balans? Waar gaat het goed? Waar kan het (nog) beter? En waar mag extra aandacht heen?

7 voordelen van een RI&E

Mooi, nu concreet. Hier ben je vast nieuwsgierig naar. 7 directe voordelen van een RI&E:

  • minder letsel en schade door ongevallen, calamiteiten en incidenten;
  • medewerkers die zich autonoom, competent en verbonden voelen;
  • minder verloop, verzuim en instroom in de Ziektewet en WIA;
  • ontwikkeling in cultuur en groei op de veiligheidsladder;
  • efficiëntere werkwijzen en productie;
  • gezonder Huis van Werkvermogen;
  • duurzame inzetbaarheid.

Dit alles leidt tot een veiliger, plezieriger en gezonder werkklimaat voor iedereen, waarbij risico’s worden beheerst en de medewerkers met plezier, optimaal en duurzaam inzetbaar zijn.

Aan de slag!

Bij een RI&E hoort een Plan van Aanpak. Dit PVA beschrijft welke maatregelen jij moet nemen om de geconstateerde risico’s aan te pakken. Het gaat hier om maatwerkadvies. Om concrete handvatten, inzichten, tips en to do’s. Speciaal opgesteld voor jouw organisatie om het werkvermogen te verstevigen en te ontwikkelen.

Wil je met een van onze experts praten over wat een RI&E voor jouw organisatie kan betekenen? Vul dan onderstaande contactaanvraag in.

Ik wil graag een vrijblijvende offerte aanvragen

We denken graag met je mee. Zonder kosten. We gaan samen met jou (online) aan tafel en delen onze kennis en ervaring. Vul onderstaande gegevens in en we nemen snel contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.