Spring naar content

Open brief aan alle werknemers met een burn-out

Beste mensen met een burn-out. Het is de hoogste tijd dat ik, je burn-out, het woord neem. Ik ben per slot van rekening verantwoordelijk voor die vreselijke toestand waar je in zit.

Waarom deze brief? Omdat het nodig is. Er heerst een misverstand rond mij. Daarom voel ik me verplicht om te reageren. Het laatste duwtje hiertoe kreeg ik door de vooroordelen die ik regelmatig in de wandelgangen hoor over werknemers die met mij opgezadeld zijn. Werknemers met een burn-out zijn zwak, kunnen het niet aan, zitten op de verkeerde plek, moeten van baan veranderen, hebben te weinig veerkracht.

Deze vooroordelen zijn niet terecht. Ik ben wel je handrem geweest, verantwoordelijk voor je uitputting en je belabberde gevoel van bekwaamheid. Ook zorg ik ervoor dat je wat afstand wil nemen van al die rollen en taken in je leven. Maar een zwakke werknemer..? Dat ben je niet!

Ik, je burn-out, zeg zeer weinig over het inhoudelijk wel of niet goed functioneren in je huidige baan.

Dat is het misverstand rond mij. Alle eventuele twijfels rond je inhoudelijke competentie van collega’s, leidinggevende of jezelf zijn waarschijnlijk niet terecht. Als je mij ‘de burn-out’ hebt, vertelt dat niks over hoe bekwaam je bent in de uitvoering van je werk. Jij bent niet de zwakste link. Je kan net zo goed inhoudelijk een van de meest betrokken en competente werknemers zijn. Niet de werknemer die inhoudelijk op de verkeerde plek zit is het meest gevoelig voor een chronische werkstress, maar degene die het minst goed is omgegaan met de moeilijke en belastende omstandigheden in het dagelijks leven. Denk hierbij in werk aan te weinig gevoel van zelfstandigheid, een te autoritaire leiding, onduidelijkheid in taken, weinig verbinding in je team, geen vervanging bij uitval of een onveilige werksfeer. Kortom, alle dingen die een negatieve invloed op je hebben in je baan. Daarbij opgeteld komen vaak nog lastige omstandigheden in je privéleven; een overladen werk-privébalans of een moeilijke thuissituatie. Inhoudelijk slecht functioneren is bijna nooit de reden waarom ik in je leven verschijn.

Ik wil met deze brief bereiken dat jij, degene met een burn-out, anders gaat kijken naar jezelf

Je hoeft niet te twijfelen over je inhoudelijke kwaliteiten als werknemer. Let er wel goed op of de organisatie waarin je werkt, gezond voor jou is. Als het antwoord nee is, stel je dan de vraag of de organisatie bereid is te leren van je chronische werkstress. Willen ze investeren in een vitale en gezonde werkomgeving voor jou? Zo ja, dan creëer je een win-winsituatie voor jou en de organisatie. Jij krijgt een plek die bijdraagt aan je gezondheid. De organisatie kan in de breedte vitaler worden. Zo niet, dan is het misschien goed om op zoek te gaan naar een andere plek die beter bij je past.

Tot slot aan iedereen: het zou ook heel mooi zijn als de omgeving begrijpt dat ik nauwelijks wat zeg over het inhoudelijk functioneren van de werknemer. Gelukkig kom ik nog voldoende mensen tegen die zich wel in werknemers met een burn-out kunnen verplaatsen en dit begrijpen. Partners, collega’s en werkgevers. Maar nog te vaak heerst er te veel onbegrip. Laten we op een onbevooroordeelde manier naar iedereen met een burn-out luisteren. Stel in een gesprek met een werknemer met een burn-out de vraag wat de organisatie anders had kunnen doen om een burn-out te voorkomen. Onderzoek wat zij kunnen vertellen over de organisatie of het team waarin ze werken. Wat heeft er voor gezorgd dat ze in de burn-out beland zijn? Hoe kan die kennis gebruikt worden om te zorgen voor een gezonder werkklimaat? Want met deze inzichten kunnen wij leren hoe we een burn-out-vrije organisatie kunnen creëren waardoor ik overbodig word. Dan verdwijn ik via de achterdeur uit de werkplek en hoop ik jullie nooit meer terug te zien.

Met vriendelijke groet (en heel veel sterkte met je herstel),

Je burn-out

Opzoek als werkgever naar meer grip op verzuim? ENRGY helpt bij het herstel en de verzuimkosten te verlagen. Op de hoogte blijven van onze kennis die wij delen? Volg ons dan op LinkedIn

Gratis Adviesgesprek

We denken graag met je mee. Zonder kosten. We gaan samen met jou (online) aan tafel en delen onze kennis, ervaring en enthousiasme over het vergroten van werkvermogen. Vul onderstaande gegevens in en we nemen snel contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.