Spring naar content

Natuurvoeding & vitaliteit, het belang van investeren in jezelf

Jezelf blijven ontwikkelen en het vervullen van je persoonlijke passies is waar collega Nathaly Dos Santos alles van weet. Binnen ENRGY werkt ze als directieassistente en volgt ze de studie Natuurvoeding en Vitaliteit. 

Wat betekent vitaliteit voor jou?

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘Vita’, wat leven betekent. Voor mij persoonlijk is vitaliteit een combinatie van levenslust, levenskracht en levensenergie. Bruisen van energie en je leven op een bewuste manier leven. Er komt zoveel bij kijken, het is echt een totaalpakket van onder andere voeding, beweging, betekenisvolle relaties en bezieling.

Je volgt een studie op het gebied van Natuurvoeding en Vitaliteit, kun je daar iets meer over vertellen?

Wat ik erg fascinerend vind is dat mensen in andere delen van de wereld een veel hogere leeftijd bereiken, en dan ook nog eens met aanzienlijk minder ongemakken en ernstige ziekten. Wat is de wetenschap daarachter? Wat voor leefstijl hanteren zij en hoe kunnen wij dat hier in het westen ook integreren? Allemaal vragen die mijn interesse voor vitaliteit op wekten. Zodoende startte ik een HBO studie op het gebied van natuurvoeding en vitaliteit. In eerste instantie om zelf een vitale levensstijl te ontwikkelen en daar uiteindelijk ook anderen bij te begeleiden.

Hoe kunnen we elkaar stimuleren te blijven werken aan vitaliteit?

Wat mij betreft begint het stimuleren van vitaliteit altijd bij jezelf. Lead by example. Je omgeving zal vanzelf opmerken wat de effecten van je bewuste en gezonde levensstijl zijn. Wie weet raken ze wel geïnspireerd om zelf ook progressieve stappen te maken.

En hoe kunnen werkgevers hieraan bijdragen?

Werkgevers kunnen vitaliteit op de werkvloer leuk en aantrekkelijk maken door bijvoorbeeld regelmatig sportdagen te organiseren en medewerkers te voorzien van gezonde lunches en tussendoortjes. Zelfs een voetbal of pingpong tafel kan medewerkers al motiveren om wat vaker te bewegen of een praatje te maken met een collega op kantoor. Dit zijn praktische manieren om bij te dragen aan werkvermogen en vitaliteit.

Ongezond eten is vaak een kwestie van onwetendheid, speel hier als werkgever slim op in. Zo kunnen er bijvoorbeeld brochures beschikbaar gesteld worden in de kantine of kun je in gesprek gaan met medewerkers over hun favorieten recepten. Om deze vervolgens te bundelen en te verdelen op de werkvloer. Zo informeren collega’s elkaar en creëer je draagvlak voor gezonde voeding en vitaliteit. Verder waarderen medewerkers het ook als er informatiebijeenkomsten georganiseerd worden. ENRGY kan hierbij helpen, we komen graag op locatie langs om een op maat gemaakte workshop op het gebied van voeding en vitaliteit te verzorgen!

Heb je nog tips m.b.t. vitaliteit?

Vitaliteit gaat om het vinden van een eigen persoonlijke leefstijl die bij jou past. Wat voor de ene persoon of organisatie werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Investeer tijd om je eigen leefstijl stapje voor stapje te optimaliseren. Dit geldt voor iedereen, jong en oud. Als gezondheid je kostbaarste bezit is, welke aspecten van je leefstijl of organisatiebeleid ga jij dan vanaf morgen vitaliseren?

Wil je meer weten over informatiebijeenkomsten met betrekking tot vitaliteit en voeding? Informeer naar de mogelijkheden via trainingen@enrgy.nl of bekijk onze trainingen.

Nathaly                               

Nathaly Dos Santos
Directie-/ Managementassistente

Gratis Adviesgesprek

We denken graag met je mee. Zonder kosten. We gaan samen met jou (online) aan tafel en delen onze kennis, ervaring en enthousiasme over het vergroten van werkvermogen. Vul onderstaande gegevens in en we nemen snel contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.