Spring naar content

Hoe te handelen na de uitslag van een sneltest?

Hieronder worden verschillende situaties geschetst voor wat je moet doen na een uitslag van een sneltest. Alle onderstaande adviezen zijn gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM en hebben betrekking op de uitslag van een sneltest.


Je bent zorgmedewerker

  1. Je hebt een negatieve uitslag van een sneltest en geen klachten, maar je bent in nauw contact geweest met een persoon die positief getest is op COVID-19. Als de testuitslag negatief is (géén coronavirus aangetoond), dan moet je nog wel in thuisquarantaine blijven. Het kan namelijk zo zijn dat je toch nog ziek wordt. Je moet je wederom laten testen op dag 5 na het laatste contact om te kijken of je uit quarantaine kan.
  2. Je hebt een negatieve snel testuitslag maar je hebt klachten en je bent in nauw contact geweest met persoon die positief getest is op COVID-19. Je moet je opnieuw laten testen met een PCR-test bij de GGD
  3. Je hebt een positieve snel testuitslag. Je gaat in thuisisolatie en je moet na 5 dagen een PCR-test bij de GGD laten doen.
    • Als de PCR-test na 5 dagen negatief is: dan mag je als zorgmedewerker daarna wel naar buiten om bijvoorbeeld te wandelen of boodschappen te doen maar je mag als zorgmedewerker tot 10 dagen na het laatste nauwe contact met
    • Als de PCR-test na 5 dagen negatief is: dan mag je als zorgmedewerker daarna wel naar buiten om bijvoorbeeld te wandelen of boodschappen te doen maar je mag als zorgmedewerker tot 10 dagen na het laatste nauwe contact met de positief geteste persoon niet naar het werk. Ook buiten het werk moet je contact met kwetsbare personen zoveel mogelijk vermijden. Als je als zorgmedewerker klachten krijgt, laat je dan onmiddellijk opnieuw testen door PCR-test.de positief geteste persoon niet naar het werk. Ook buiten het werk moet je contact met kwetsbare personen zoveel mogelijk vermijden. Als je als zorgmedewerker klachten krijgt, laat je dan onmiddellijk opnieuw testen door PCR-test.Ben je zorgmedewerker binnen een instelling voor langdurige zorg waar de bewoners in principe volledig gevaccineerd zijn (hiermee wordt bedoeld dat alle bewoners de mogelijkheid hebben gehad om zich volledig te laten vaccineren), kan de quarantaine beëindigd worden en kan je als zorgmedewerker je werkzaamheden hervatten maar draag hierbij wel tot 10 dagen na het laatste nauwe contact altijd een chirurgisch mondneusmasker ten minste type II.

Je bent geen zorgmedewerker

  • Je hebt een negatieve uitslag van een sneltest en geen klachten, maar je bent in nauw contact geweest met een persoon die positief getest is op COVID-19. Het belangrijkste is dat je in thuisquarantaine gaat. In deze periode werk je niet op locatie. Lukt het je om minimaal 1,5 meter afstand te houden en zo weinig mogelijk in dezelfde ruimte te zijn, dan ga je 10 dagen in quarantaine. Lukt het niet om 1,5 meter afstand te houden en zo weinig mogelijk in dezelfde ruimte te zijn, dan moet je 10 dagen in quarantaine blijven vanaf het moment dat je huisgenoot niet meer besmettelijk is.Je laat je nog een keer testen op dag 5. Als de testuitslag (opnieuw) negatief is (er wordt géén coronavirus aangetoond), dan kan de thuisquarantaine worden gestopt. Vermijd dan nog wel het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het contact met uw besmettelijke huisgenoot.
  • Je hebt een positieve uitslag van een sneltest. Je gaat in thuisisolatie.Je nauwe contacten (langer dan 15 min, op minder dan 1,5 m afstand) die je vanaf 2 dagen voor je eerste ziektedag en tijdens je ziekteperiode gezien heeft, moeten ook in quarantaine. Zij moeten gerekend vanaf het laatste contactmoment, 10 dagen in quarantaine.Deze link naar informatie kan je naar hen doorsturen. Informeer je nauwe contacten zo snel mogelijk zodat ze zich kunnen laten testen!

Heb je dringende medische vragen? Bel je eigen huisarts.

Heb je overige vragen? Bel je leidinggevende of ENRGY. Dan word je ingepland voor een vervolgafspraak op werkdagen met een arts van ENRGY.