Spring naar content

Eigen regie: wat betekent dat precies?

Eigen regie. Iedereen wil het. En iedereen claimt het. Toch blijkt het in de praktijk niet zo simpel te zijn. Want wat is dat nou precies, eigen regie? En belangrijker: hoe pak je het succesvol op?

First things first. Wat is dat eigenlijk, eigen regie, in de context van verzuim en duurzame inzetbaarheid? Middels eigen regie neem jij de volledige verantwoordelijkheid voor de vitaliteit en gezondheid van jouw werknemers. Je int advies van de bedrijfsarts, maar bent zelf verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en alle voorwaarden in het verzuimproces. Daar hoort goed verzuimmanagement, een stukje risicoanalyse en psychische sociale arbeidsbelasting bij.

Leeg woord

Klinkt goed, maar schijn bedreigt, want helaas is ‘eigen regie’ in veel gevallen een lege term. Als werkgever kun jij gemakkelijk eigen regie claimen. Dat kun je onbeperkt doen. En je kunt het van de daken schreeuwen. Maar dat betekent nog niet dat jij het, volgens wet- en regelgeving, goed doet. In (heel) veel gevallen mist de leidinggevende of HR-medewerker kennis en kunde.

Tweerichtingsverkeer

Wanneer we over eigen regie praten, hebben we het trouwens over tweerichtingsverkeer: de regie van werkgever én de werknemer om samen te werken aan inzetbaarheid. Het betreft hier dus niet alleen een model van de werkgever, maar ook van de werknemer. Want alleen samen creëren we een toekomstbestendige balans in duurzame inzetbaarheid.

Of toch niet?

Maar let op! Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid, ook in een verzuimdossier. Toch stelt het UWV, aan het eind van de rit, de werkgever verantwoordelijk. Blijkt je werknemer toch deels inzetbaar te zijn geweest? Dan betaal jij de boete. Niet je werknemer.

Hulp vragen mag

Kortom, bij eigen regie komt best veel kijken. Veel verantwoordelijkheden, verplichtingen én risico’s. Gelukkig hoef jij het niet alleen te doen. Een casemanager kent de ins & outs van zijn specialisme. Hij deels zijn kennis en kunde en stoomt jou, stap voor stap, klaar. Dit zodat jij, op het moment dat jij daar klaar voor bent, zelfstandig de regie kunt pakken.

Bij ENRGY plakken wij geen pleisters, maar geven we jou de handvatten om zelf regie te nemen. Wil jij meer weten over eigen regie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor jou klaar!

Ik wil graag een vrijblijvende offerte aanvragen

We denken graag met je mee. Zonder kosten. We gaan samen met jou (online) aan tafel en delen onze kennis en ervaring. Vul onderstaande gegevens in en we nemen snel contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.