Spring naar content

Fysieke belasting

Investeer in een goede werkplek

Fysieke gezondheid

Concrete handvaten

Duurzame inzetbaarheid

Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke belasting. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken). Bij lichamelijke overbelasting worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo zwaar, lang of vaak gebruikt dat er gezondheidsschade kan ontstaan. Ook lichamelijke onderbelasting, bijvoorbeeld in zittende beroepen, kan leiden tot schade aan de gezondheid. Om die gezondheidsklachten te voorkomen, heeft de overheid regels opgesteld. Werkgevers en werknemers hebben daarin zelf een verantwoordelijkheid. Als werkgever moet je de risico’s kennen en passende maatregelen treffen.

Hoe pas je je werk zo aan dat je veilig en gezond werkt? Door veilig en gezond werken onderdeel te maken van de dagelijkse werkroutine. Lees hieronder hoe je daarmee aan de slag gaat als werkgever of werknemer.

Onze diensten

Er worden diverse diensten uitgevoerd door de arbeids- en bedrijfsfysiotherapeuten van ENRGY:

 • Preventieve werkplekonderzoeken (WPO)
 • Korte individuele adviezen, per dagdeel, geschikt voor een hele afdeling, bijvoorbeeld na verhuizing. Tijdens het preventief werkplekonderzoek stelt de adviseur samen met de werknemer(s) de kantoorwerkplek optimaal in, passend bij de taken en handelingen van de functie.Deze WPO’s worden per dagdeel gepland. In geval van onderliggende medische problematiek is een individueel medisch werkplekonderzoek (MWPO) geïndiceerd.
 • Medisch werkplekonderzoek (MWPO)

  Fysieke klachten zijn vaak de aanleiding voor een medisch werkplekonderzoek. Het individuele werkplekonderzoek vindt plaats volgens de aanpak van de ‘participatieve werkplekaanpassing’. De werkwijze van de medewerker wordt geobserveerd, voorafgegaan door een korte intake. Vervolgens worden samen met werknemer, werkgever en de arbeids-/ bedrijfsfysiotherapeut oplossingsrichtingen besproken volgens de  TOP-strategie*. Hierdoor krijgt de werknemer persoonlijke adviezen voor het voorkomen van recidief en ontvangt de werkgever handreikingen voor ondersteunen van duurzame inzetbaarheid.

  Onze arbeids- en bedrijfsfysiotherapeuten voeren verschillende type MWPO’s uit, te weten:

  • Beeldschermwerk kantoor;
  • Beeldschermwerk thuis;
  • Onderwijs;
  • Fysieke belasting (zoals productie, zorg, logistiek, buitendienst);
  • Auto.
 • Onderzoek fysieke belasting

  Deze dienst is bedoeld voor een afdeling, in bijvoorbeeld een productie omgeving. Het onderzoek bestaat uit een eerste inventarisatie van de mogelijke risico’s van alle soorten fysieke belasting. Er wordt tijdens de rondgang en in samenspraak met werknemers een functie-taak-handelingenanalyse opgesteld. Vervolgens wordt bepaald waar de richtlijnen fysieke belasting worden overschreden. Een plan van aanpak wordt opgesteld en besproken in een werkgroep om gezamenlijk tot gezonde, veilige en werkbare oplossingen te komen. Het doel van het project is het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Aan het einde van het project bent u op de hoogte van de risico’s op het gebied van fysieke belasting die uw bedrijfsvoering negatief kunnen beïnvloeden en van de maatregelen om de aanwezige risico’s te kunnen reduceren of wegnemen.

 • Massage

  De stoel- en tafelmassage van ENRGY biedt u een moment van aandacht, rust en zorg. Bovendien is het een doelgerichte vorm van preventie. De massage geeft nieuwe energie en richt zich op algehele ontspanning van het lichaam. Bovendien signaleert de masseur wanneer er sprake is van verhoogde spierspanning.

 • Arbeidsfysiotherapie op de werkplek/ Adviseur Arbeidsomstandigheden

  Hoe mooi zou het zijn als de arbeidsfysiotherapeut wekelijks bij u op de werkvloer aanwezig is voor behandeling en advies? Bijvoorbeeld op basis van een open spreekuur. Ook dat is mogelijk! Bovendien kan de arbeids- of bedrijfsfysiotherapeut u ondersteunen als adviseur arbeidsomstandigheden en met u meedenken over bijvoorbeeld een goed thuiswerkbeleid of ergonomische hulpmiddelen.

 • Workshops en kennissessies

  Wij verzorgen diverse trainingen, zoals Training Fysieke Belasting (Tiltraining), Workshop Gezond (Thuis)-werken, Training Ergocoaches (zorg/ SW), Training Preventiemedewerker. Hierover kunt u meer lezen op de pagina van training en coaching.

casemanagement

Wil jij grip op verzuim?

Download het gratis Casemanagement whitepaper voor tips, inzicht en advies.

De Voordelen op een rij

 • Preventie, door veilig en gezond werken onderdeel te maken van de dagelijkse werkroutine
 • Toename productiviteit door ge-optimaliseerde werkprocessen
 • Toename productiviteit door gemotiveerde medewerkers met hoger werkvermogen

Offerte aanvragen

We denken graag met je mee. Zonder kosten. We gaan samen met jou (online) aan tafel en delen onze kennis, ervaring en enthousiasme rondom fysieke belasting. Vul onderstaande gegevens in en we nemen snel contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat onze klanten zeggen