Spring naar content

Ergonomie en Werkplekonderzoek

Home > Producten en diensten > Ergonomie en Werkplekonderzoek

Fysieke gezondheid heeft invloed op het werkvermogen van medewerkers. Medewerkers met klachten aan het bewegingsapparaat (botten, gewrichten, pezen, spieren en zenuwen) hebben zelfs bijna 5 keer zo vaak een verminderd werkvermogen dan hun collega’s zonder die klachten. Belangrijk dus om hier goed naar te kijken. Dat kan via een werkplekonderzoek of ergonomie. Veel van onderstaande diensten kunnen zowel offline als online ingezet worden.

Wat levert een werkplekonderzoek op?

Een werkplekonderzoek geeft inzicht in houding en beweging. Het verbeteren van de werkplek (vaak zijn simpele acties al voldoende), het veranderen van processen en het inzetten van hulpmiddelen verlaagt de fysieke belasting. Hierdoor is een medewerker langer, beter en dus duurzamer inzetbaar.

Ergonomie: van massage tot onderzoek fysieke belasting

De arbeids- en bedrijfsfysiotherapeuten van ENRGY kunnen de volgende diensten verlenen:

 • Preventieve werkplekonderzoeken (WPO)

  Tijdens het preventief werkplekonderzoek stelt de ergonoom samen met de werknemer de werkplek optimaal in, passend bij de taken en handelingen van de functie. Deze worden per dagdeel gepland. In geval van onderliggende medische problematiek kan een individueel medisch werkplekonderzoek voorgesteld worden.

 • Thuiswerkplek onderzoek

  Dagelijks werken vanuit huis is ineens heel normaal. Aan de keukentafel, achter een niet verstelbaar bureau, noem het maar op. Deze nieuwe situatie brengt ook uitdagingen met zich mee, zowel fysiek als mentaal. Als werkgever heb je een zorgplicht voor je medewerkers. In dit geval betekent het dat de medewerkers over een ergonomische werkplek moeten beschikken. Onze arbeids-/ en bedrijfsfysiotherapeuten kunnen hierbij helpen. Ook verzorgen wij workshops over gezond thuiswerken.

 • Medisch werkplekonderzoek (MWPO)

  Het medisch werkplekonderzoek vindt plaats volgens de aanpak van de ‘participatieve werkplekaanpassing’. Bij medewerkers met fysieke klachten passen wij de TOP-strategie toe in samenwerking met de werkgever en de arbeids-/ bedrijfsfysiotherapeut. Hierdoor krijgt de werknemer adviezen en de werkgever handreikingen voor het voorkomen van terugval en het ondersteunen van duurzame inzetbaarheid. Onze arbeids- en bedrijfsfysiotherapeuten voeren verschillende type MWPO’s uit:

  • Beeldschermwerk kantoor;
  • Beeldschermwerk thuis;
  • Fysieke belasting;
  • Auto.
 • Onderzoek fysieke belasting

  Dit is een onderzoek naar de fysieke belasting. Het plan van aanpak dat hieruit rol beschrijft de risicofactoren binnen de organisatie en biedt oplossingsrichtingen. Dit moet zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Doordat het onderzoek inzicht geeft in de risico’s op het gebied van fysieke belasting die de bedrijfsvoering negatief (kunnen) beinvloeden, biedt het ook handreikingen om de risico’s te verminderen of weg te nemen. Een onderzoek fysieke belasting is bijvoorbeeld geschikt voor een afdeling in een productie omgeving.

 • Massage

  De stoel- en tafelmassage van ENRGY biedt een moment van aandacht, rust en zorg. Daarnaast is het een doelgerichte vorm van preventie. De massage geeft nieuwe energie en richt zich op algehele ontspanning van het lichaam.

 • Arbeidshygiënisch onderzoek

  Denk hierbij aan klimaatonderzoek, lichtmeting, geluidsmeting, etc.

 • Workshops en kennissessies

  Vanuit ergonomie en fysieke belasting verzorgt ENRGY meerdere trainingen, zoals Gezond (Thuis)-werken, Training Ergocoaches en Preventiemedewerker.

Meer weten?

Neem voor vragen contact op met onze productexpert Rachel Heffels via r.heffels@enrgy.nl . Wil je een offerte ontvangen? Wij sturen deze graag toe!

Offerte aanvragen

Om werkvermogen te herstellen, schuiven we graag zo vroeg mogelijk aan tafel om te kijken wat we kunnen betekenen. Samen zorgen we voor optimaal presterende werknemers die het naar hun zin hebben op hun werk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.